Könyvajánló

Csapatépítő programon vettünk részt
2018-07-16
Űrturizmus – egy új piac felemelkedése
2018-07-19

„Ez a könyv nem specialistáknak való, de ha érted a közgazdaságtant és van jogi háttered […], de „nincs meg” a crypto, akkor ezt a szépen kidolgozott könyvet neked szánták” –  Tyler Cowen, The Marginal Revolution

Primavera De Filippi és Professor Aaron Wright Blockchain and the Law: The Rule of Code Harvard University Press (April 9, 2018) 35$

2018 egyik legnagyobb jogi és technikai kérdése a Bitcoin. Egyre több baráti társaságban felmerül a kérdés, hogy vegyek-e Bitcoint, ha igen, mennyit és mennyiért, fog-e lejjebb/feljebb menni az ára, mennyire biztonságos, megéri-e vagy nem.

A kérdés ugyanakkor megközelíthető professzionális módon is. A Bitcoin hátterét adó ún. „blockchain” vagy blokklánc (bár cikkekben írták, hogy ez magyar szóként nem bevett, de mi most teszünk azért, hogy az legyen) technológiával kapcsolatosan szakmai körökben sokszor felmerülnek azok a kérdések, hogy ezt a technológiát a polgári jogban, a társasági jogban vagy a közigazgatásban hogyan lehetne használni (illetve lehetne-e egyáltalán használni). Ráadásul, mivel új technológiáról van szó, az egész jelenség törvényi szabályozása kiforratlan.

Mivel munkatársaink is foglalkoznak kriptovalutákal, ezért figyelemmel kísérjük azokat a szakmai híreket, amik a kriptovalutákkal, illetve blokklánccal kapcsolatosak, éppen ezért most egy frissen megjelent könyvet ajánlunk minden érdeklődő figyelmébe.

A könyv egyik szerzője Primavera De Filippi a blokkláncokhoz kapcsolódó jogi-politikai kérdések kutatója, Aaron Wright pedig az Amerikai Egyesült Államok egyik híres egyetemén társasági jogot, valamint szellemi alkotások jogát tanít. A könyvet a Harvard egyetemi kiadója adta ki, ami azt mutatja, hogy a sok, piacon lévő, kétes színvonalú könyv után egy olyan kötetet kapunk, ahol a szerzők alapos szakmai munkát végeztek.

A bemutatást a kötet legnagyobb erősségével kezdem, ami elsőre talán nem is olyan egyértelmű. A sűrűn lábjegyzetelt, valamivel több mint kétszáz oldalas könyvet majdnem nyolcvanoldalas hivatkozásjegyzék egészíti ki, ahol a szerzők a lábjegyzetekhez kapcsolódóan rengeteg írást, (az SSRN rendszerben általában ingyenesen hozzáférhető) cikket és könyvet ajánlanak az olvasóknak. A könyv nem specialistáknak íródott, de az alaposan feldolgozott szakirodalomban bármelyik érdeklődő találhat olyan cikkeket, amik alaposabban feldolgoznak egy kérdést.

A könyv első fejezete laikusok számára is érthetően, de alaposan és részletesen (egy kicsit kell küzdeni, de jó példák vannak) bemutatja a blokklánc mögött álló technológiai hátteret. Ezt azért is érdemes többször elolvasni, mert a könyv számos kérdést felvet, és a kérdések igazi élét úgy lehet jól megérteni, ha tudjuk, hogy mi az a technológiai probléma, amire a szerzők hivatkoznak.

A következő fejezetekben a szerzők bemutatják a blokklánc jelenlegi alkalmazási körét a sokak által ismert kriptopénzektől kezdve a valószínűleg kevesebb ember által ismert okosszerződésekkel irányított társaságokig. A könyv számos érdekes történetet (és kevesek által ismert bukást) mutat be, részletesen ismerteti a technológiához kapcsolódó kérdéseket és veszélyeket, és ezeken keresztül pontosan látszik, hogy egy kiforratlan de érdekes technológia keresi alkalmazási körét. A jövőben lesz-e széleskörű alkalmazási köre? Nem tudjuk, de ez a könyv mindenképpen árnyaltabban mutatja be ezt a kérdést, mint a „kriptopénz a jövő!” vagy a „blokklánc semmire sem jó!” típusú cikkek.

A könyvben külön fejezet foglalkozik azzal, hogy a technológiához kapcsolódó gyakorlati alkalmazásokat a jogalkotó hogyan szabályozhatja, hiszen központ nélkül nagyon nehéz bárkin is végrehajtani az állami akaratot (annyit azért elárulunk, hogy nem lehetetlen).

Mi az a három dolog, ami miatt különösen ajánljuk ezt a könyvet? 1) Érdeklődőknek is átfogóan, de érthetően mutatja a kérdést, ugyanakkor hozzáértők is találhatnak benne új irányokat; 2) Reálisan mutatja be a technológia előnyeit, veszélyeit és jelenlegi kérdéseit; 3) Egy gyorsan fejlődő technológiáról ad olyan minőségű leírást és elemzést, ami lehetővé teszi azt, hogy szakmailag is fel tudjuk venni a fonalat a technológiát érintő híreknél.

Ja, és van egy negyedik pontunk is: „Hát ez zseniálisan jó volt!” – mondta bármelyik kollégánk, aki eddig olvasta.

„Jelen oldalon megjelölt írások nem tekinthetők jogi tanácsadásnak, illetve nem tükrözik az Iroda hivatalos véleményét. Jogilag érvényesíthető állásfoglalást az Iroda kizárólag megbízási szerződés alapján, írásban, cégszerűen aláírt formában bocsát ki. Az oldalon található írások a közzétételük időpontjában hatályos jogszabályok alapján íródtak, elképzelhető azonban, hogy a jogszabályok változása miatt az írások nem feltétlenül alkalmazhatók a jelen helyzetben, illetve az is, hogy meghatározott tényállás mellett a hatáskörrel rendelkező hatóságok vagy bíróságok eltérő jogi álláspontra jutnak.

A jelen oldalon található írásokat a szerzői jog védi, azok jogosulatlan felhasználása tilos.”